inin ACADEMIA SOHBETLERİ no:5
YAŞAM / GELECEK
24.12.2019
inin ACADEMIA
2019-2020 Dönemi
Etkinlik Çerçevesi (Program / Konsept)
Genel:
İçinde yaşadığımız 21. yüzyılın ilk çeyreğini oluşturan zaman diliminde, insanlığın binlerce yıldır birlikte yaşaya geldiği savaş, göç, yoksulluk, barınma, salgın hastalıklar gibi nice sorunlara, gelir dağılımında aşırı uyumsuzluk, iklim değişikliği sonucu kuraklık ve kıtlık gibi sorunların da güncellenmiş biçimiyle eklendiği gözleniyor. Anılan koşullar dolayısıyla, olağan gereksinimler çerçevesinde, sıradan gündelik bir hayat sürmenin, yakın gelecekte daha da zorlaşacağına ilişkin verilerle karşılaşıyoruz. Bu veriler dolayısıyla, kimi çevrelerdeki duyarlık, etik huzursuzlukların, geleceğe yönelik kaygı ve tedirginliklerin de artması sonucunu doğuruyor.
Tarihin geçmiş dönemlerine kıyasla yaşamı kolaylaştırdığı var sayılan çeşitli bilimsel teknolojik imkânlara ve bize konfor sunan birçok tüketim unsuruna, bir başka deyişle yaşam standardına sahip olmamıza rağmen, yaşam kalitesinin ve mutluluk katsayısının geçmiş çağlardan daha yüksek olduğunu savlayacak verilere sahip değiliz.
Genel özet şeklinde dile getirilen bu değiniler ışığında, hemen her ülke ve kültür ortamında, benzer kaygılar dolayısıyla, kendisini sorumlu sayan kişi ve çevrelerin, kendi eğilim ve tercihleri doğrultusunda çeşitli etkinlik ve girişimlerde bulunması ya da çeşitli öneri ve düşünceler geliştirmesi, çağdaş birey/yurttaş sorumluluğu kapsamında anlaşılabilir bir durumdur.
inin ACADEMIA çevresi olarak, çöl güneşi altında kavrulmuş bir taş parçasına, deyim yerindeyse bir damla su vermek örneğinden yola çıkarak:
a) Acaba, bize de temas eden veya yakın gelecekte temas etmesi olası, güncellenmiş sorunlar üzerinde, hangi düşünceleri geliştirebiliriz?
b) Gündelik hayattaki becerilerimiz, mesleğimiz ve işimiz bağlamında anılan soru ve sorunlara çözüm önerme imkânımız var mıdır? Dar bir çevrede geliştireceğimiz düşüncelerin kayıt altına alınması ve yayımlanması sayesinde, kendimize ve yakın çevremize yararı olabilecek bir etkinlikte bulunarak, “zamanından sorumlu birey” olmanın gereğine kısmen katkı yapabilir miyiz? Bu sorular doğrultusunda:
Amaç:
a) Aşağıdaki konu başlıkları ve benzerlerine, kendi öneri, değerlendirme ve irdelemeleriyle katkıda bulunacak katılımcılarla, belli zamanlarda bir araya gelerek, konu başlığı oluşturan sorunları tartışmak, görüş ve önerileri kayda geçirerek, metin haline dönüştürmek suretiyle, amatör bir yayım dizisi elde etmek.
b) Bir dizi oturum sonucu elde edilecek müşterek kitap ya da seçki formatında bir yayım, tarihin hemen her döneminde gündeme gelen, ne yapmalı? Sorusu karşısında, “sorunlar ve sıkıntılar vardı, pek bir şey yapamadım belki, ama hiç değilse söyledim ve ruhumu kurtardım (dixi salivavi animam meam)” diyebilme imkânı içerecektir.
Katılımcılar:
Etkinliğe katılım davet yoluyla gerçekleştirilecektir.
Tartışma / Araştırma Konuları:
Yakın gelecekte, ne olacağı sorusu üzerinden;
a) konut ve barınma, b) çevre ve iklim, c) iş ve çalışma, d) bilim ve teknoloji, e) ilerleme, gelişme, kalkınma, f) değer sistemleri (etik), g) sanat ve edebiyat (estetik), h) göçler ve nüfus hareketleri, j) birlikte yaşam, çoğul kültürlülük, k) din, inanç ve mitos
Tartışma / Oturum Biçimi:
Konu başlığına ilişkin kısa bir sunumun ardından, yönetmen idaresinde, sıralı söz alarak yürütülen tartışma esasına dayalı kolloquium tarzı oturum tercih edilmektedir. (Gereksinim doğrultusunda seminer veya plenum tarzı oturum da yeğlenebilir.)
Oturum esnasında fotoğraf ve canlı yayın yapılacaktır. Ayrıca çekimler sosyal platformlarda video olarak ve sonrasında basılı olarak yayınlanacaktır.
Katılımcılar tüm fotoğraf ve video çekimlerinin yapılmasını ve canlı yayın ile basılı olarak yayınlanmasını peşinen kabul ederler.
-Tüm yayın hakları inin ACADEMIA ait olacaktır.-
Yer ve Zaman:
2019 Ekim’den itibaren 2019 Mayıs’a dek, her ayın ilk salı günü saat 19.00-23.00 arası
inin ACADEMIA
Galip Dede Cad.
Yörük Çıkmazı – 8
34420 BEYOĞLU / GALATA
Yönetim (Moderation): Tuncer Çakmaklı
Gözlem (Supervision): Oktay Taftalı